6 feitjes over sokken die je nog niet wist!

doorGuido

6 feitjes over sokken die je nog niet wist!

Niets zo interessant als de oorsprong en evolutie van de sok! De 6 leukste feitjes op een rij:

 1. Sokken horen oorspronkelijk thuis in sandalen

  Hoewel we nu iemand voor gek verklaren of uitmaken voor geiten-wollen-sokken figuur als men met sokken in sandalen verschijnt, zijn er bewijzen dat het vroeger de normaalste zaak van de wereld was! De eerste paar “sokken” zijn gevonden bij de Nijl in Egypte en zagen eruit als een soort teenslippers met in het midden een scheiding in het materiaal zodat ze in de sandalen pasten.

 2. Sokken van dierenhuid

  Voordat er katoen was, maakten de oude Grieken een paar sokken van dierenhuid. Het woord “sok” lijkt te komen van het Griekse woord “Sykkos”.

 3. Sokken alleen voor de rijken

  In tijden dat sokken nog lang waren en broeken nog kort, waren sokken belangrijk om je te beschermen tegen de elementen. Een perfecte manier om te laten zien hoe rijk je was; hoe zijde-achtiger het materiaal, hoe groter het aanzien.

 4. De eerste paar sokken in de kinderschoenen

  De sokken zoals we ze nu kennen gemaakt van katoen en met een elastieken band hebben een hele reis gemaakt. Honderden jaren geleden werden ze gemaakt van wol (heerlijk warm maar niet echt ademend, hallo zweetvoeten) en zat er nog geen elastiek in de bovenkant.

 5. The roaring twenties veranderde de sokken en kousen cultuur

  Voor de 20ste eeuw waren kousen ongeveer knie lengte. Toen de mannen langere broeken kregen, kromp de lengte van de sokken voor hen. Vrouwen kregen echter kortere zoomen in hun jurkjes en steunden meer op de langere kousen voor warmte en stijl.

 6. Sokken en zweet

  Voeten, oksels en hoofd zijn de zweterigste onderdelen van het menselijk lichaam. Gedurende de dag kun je tot een halve liter lichaamsvocht alleen al via de voeten kwijt raken! Toch maar een paar sokken aan als je schoenen draagt.

 

Feitjes over sokken

 

Over de auteur

Guido administrator

Geef een reactie