In andermans sokken: vrouwelijke truckers

doorGuido

In andermans sokken: vrouwelijke truckers

Bij vrachtwagenchauffeurs denk je waarschijnlijk aan stoere mannen, maar wist je dat er ook genoeg stoere vrouwen werkzaam zijn in deze business? Journalist Mirjam Offeringa schrijft voor Trucks Magazine en vertelt het verhaal van vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs. Voor de rubriek In andermans sokken gingen we met haar in gesprek. “Veel truckers rijden op sokken.”

Vrouwelijke vrachtwagenchauffeur
Mirjam tijdens rijles

Allereerst, waarom vind jij vrouwelijke truckers interessant?

“Het zijn stoere vrouwen die trots zijn op hun werk. Zelf vind ik vrachtwagens prachtig om te zien en ben ik ook begonnen met lessen. Practise what you preach, toch?! In zo’n truck voel je je echt machtig. Je hebt best veel verantwoordelijkheid, want je moet pakketten van a naar b brengen. Maar ondertussen heb je wel je eigen ‘huiskamer’ om je heen. Dat geeft een gevoel van vrijheid.”

Als vrachtwagenchaffeur ben je veel alleen en ’s nachts onderweg. Is dat niet gevaarlijk(er) als vrouw?

“Je moet wel je vrouwtje kunnen staan en voor jezelf opkomen. Het is toch een mannenwereld. Dus ja, er gebeuren weleens nare dingen. Maar gelukkig ook hele leuke! Zo heb ik vrouwen gesproken die op Valentijnsdag een bos rozen op hun voorruit vonden als ze wakker werden, of een pakje sigaretten door het openstaande raam kregen toegeworpen met een briefje met een telefoonnummer. Je maakt een heleboel mee, vanuit de vrachtwagen zie je alles! Rukkende Duitsers bijvoorbeeld, of wat voor zooi het is op iemands bijrijdersstoel.”

Welk vooroordeel over vrouwelijke truckers wil je graag ontkrachten?

“Het blijft een hardnekkig vooroordeel dat vrouwen niet kunnen parkeren en ongelukken veroorzaken. Onzin, want het heeft met ruimtelijk inzicht te maken en daar kunnen zowel mannen als vrouwen wel of geen aanleg voor hebben. Vaak krijgen chauffeurs de schuld als er een ongeval is, maar heel vaak is het een automobilist die roekeloos rijdt. Als een vrouw moeiteloos een vrachtwagen voor een dock zet, blijft daar vaak verbazing over bestaan.”

Wat is jouw favoriete muziek voor onderweg?

“Ik houd erg van Kensington. Maar ook van workoutmuziek, muziek waar je in ieder geval lekker op kan auto rijden.”

Je zei dat veel truckers op sokken rijden, vertel!

“Dat klopt, ja! Rijden op sokken is een ding onder truckers, al mag het eigenlijk niet. Als trucker maak je lange ritten, ook naar België en Frankrijk. Volgens de rust- en rijtijden wet mag je maximaal vier uur aan een stuk rijden. Hierbij verlaat je de cabine, ook wel je “rijdende huiskamer”, niet. Vaak rijdt men dan op sokken… Tijdens de pauze gaan de (werk)schoenen natuurlijk weer aan! Wist je dat veel truckers heel zuinig en netjes zijn in hun cabine? Als ik kom fotograferen, doe ik dat in de cabine dan ook vaak op mijn sokken! 

Vrouwelijke vrachtwagenchauffeur

Ben je nieuwsgierig geworden en wil je meer weten over het beroep van lady trucker? Neem een kijkje op de Facebook van Mirjam en/of word lid van de Lady Truckers Holland Facebookgroep!

Vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs
Schoenen uit!

Over de auteur

Guido administrator

Geef een reactie