Wat weet jij van het schrikkeljaar?

doorGuido

Wat weet jij van het schrikkeljaar?

Morgen is het 29 februari, een datum die maar één keer in de vier jaar voorkomt. Wat weet jij eigenlijk van het schrikkeljaar? Soque spijkert je kennis bij.

📅 De baan van de zon om de aarde duurt 365 dagen, 5 uren en 48 minuten, (afgerond zes uur). Als wij op 31 december om 00.00 uur de champagneglazen laten klinken, heeft de zon haar rondje dus nog niet voltooid. Om dit recht te trekken, hebben we elke vier jaar een dag extra!

📅 Met elke vier jaar een schrikkeljaar, lopen we alleen nog niet helemaal op schema. Daarom zijn eeuwjaren, geen schrikkeljaar. Tenzij ze deelbaar zijn door 400.

📅 Het woord schrikkeljaar komt van het middeleeuwse woord ‘scricken’. Dat betekent ‘lopen met grote passen’. In het Engels noemen ze schrikkeldag ook wel leap day, wat ‘sprong dag’ betekent.

📅 In Nederland zijn op 29 februari 2020 ruim 11.000 mensen jarig 🎉! Zes van hen worden 100.

📅 Ook trouwen op een schrikkeldag is populair. Zo viel schrikkeldag in 2016 op een maandag, een dag waarop normaal gesproken gemiddeld 277 mensen in het huwelijk treden. Op 29-02-2016 waren dat er maar liefst 428!

📅 En, welke Soquen vind jij het meest geschikt voor deze schrikkeldag? Wij gaan voor de Salvadorable, want als iemand creatief met tijd was, dan was het Dalí wel! 🕰️

Over de auteur

Guido administrator

Geef een reactie