Zelf sokken ontwerpen? 8 tips waar je op moet letten bij je custom sokken!

doorGuido

Zelf sokken ontwerpen? 8 tips waar je op moet letten bij je custom sokken!

Eigen ontwerp sokken

Vrolijke sokken zijn inmiddels niet meer weg te slaan uit ons straatbeeld. En tegenwoordig kun je ook zelf je sokken ontwerpen! Ben jij een creatieveling die gave sokken designs bedenkt voor je bedrijf, vereniging of sportclub? Lees hier waar je op moet letten.

1. Voor je start met sokken ontwerpen: wat is je doel en timing?

Bedenk goed wat het doel van je eigen ontworpen sokken zal zijn. Wil je ze doorverkopen aan verenigingsleden of consumenten? Of promotie sokken voor je bedrijf maken om weg te geven? Van welke sokken wordt jouw doelgroep blij? Stem hierop je ontwerp, kleuren, en eventueel het logo af. Bedenk daarbij ook wanneer je de sokken nodig hebt en wanneer je wilt beginnen met het produceren van de sokken (timing). Het ontwerpproces heeft ook tijd nodig, dus start vroeg met ontwerpen om de sokkenfabriek op tijd te laten beginnen. Het produceren van sokken duurt doorgaans zo’n vier tot zes weken.

2. Sokken bedrukken kan, maar sokken laten weven is mooier

Sokken bedrukken geeft een scherp resultaat. Maar omdat het er als laagje op gestoomd wordt kan het ook loslaten en slijten ze sneller. Dit kan prima zijn voor promotionele sokken, of sokken die je laat maken voor een teamuitje. Maar geweven sokken (ook wel gebreide sokken genoemd) hebben een betere kwaliteit en gaan langer mee. Dit omdat ze door de sokkenfabriek in een geheel geweven worden. En vooral met geweven sokken krijg je een luxere uitstraling! Wil je zien hoe sokken gebreid worden op een sokkenmachine? Bekijk dan dit filmpje:


3. Houdt het simpel: maak sokken met bedrijfslogo of verenigingslogo

Eigen ontwerp sokken

Je kunt uitgebreide design sokken maken in de meest drukke ontwerpen. Maar soms is het beter om het eenvoudig te houden: less is more! Dus maak gewoon sokken met het logo van je bedrijf of vereniging. Bijvoorbeeld je logo groot onder het boord van de sokken. Of verspreidt voor een speels effect het logo in een patroon over de gehele sok. Nog leuker: maak sokken met een grappige tekst of slogan op de voetzool (altijd cool als iemand met zijn voeten omhoog zit)!


4. Kleurrijke sokken maken de man (en de vrouw)

PMS kleuren sokken

Ook kleurrijke sokken kun je tegenwoordig goed laten produceren. Zo kunnen sokkenmachines tot wel zes kleuren per sok aan! Bedenk dat elke kleur een klos met garen is en dat deze grote klossen allemaal op de sokkenmachine moeten staan. Van al die klossen garens worden gekleurde draden afgewikkeld, waarmee de sokken worden gebreid. Goed om te bedenken dat de kleuren zwart en wit dus ook mee tellen! Het is goed om eerst de PMS kleuren te zoeken die je wilt gebruiken. Dit helpt de sokkenfabriek om de meest passende kleur garen voor de sokken te selecteren. Zie bijvoorbeeld het PMS schema hiernaast.

5. Hulpmiddelen voor het zelf ontwerpen van sokken

Begin met het zelf ontwerpen van sokken op de manier die voor jou het beste werkt! Dit kan door het eerst uit te tekenen op papier, of simpelweg te knippen en plakken in Paint. Een hulpmiddel hierbij is het template voor gepersonaliseerde sokken, zoals je dat hiernaast ziet. Wat verder ook goed werkt is het programma Paint.net (te vinden via Google). Hiermee kun je eenvoudig aan de slag, zonder professionele programma’s aan te hoeven schaffen. Want eigenlijk is het heel simpel: iedereen kan sokken ontwerpen!

6. Maatwerk sokken? Let ook op je maatindeling!

Je wilt natuurlijk zelf de maten van je custom sokken bepalen! Het is alleen wel handig om hierbij goed naar je doelgroep te kijken. Heb je veel mannelijke leden of klanten? Kies dan voor mannensokken in grotere maten (bijvoorbeeld 41/46). Juist meer vrouwen? Je raad het al. Dan is het te overwegen om meer vrouwensokken in maat 36/40 te laten maken. En weet je het niet zeker? Kies dan voor one size fits all sokken met maatindeling 39/45. Dit past in de meeste gevallen! En kom je hiermee niet uit, dan zijn er ook andere maatindelingen mogelijk.

7 .Grote order om te beginnen? Niet nodig, produceer sokken in kleine oplages!

sokken in kleine oplages

Veel bedrijven bieden een breed assortiment aan in promotie artikelen. Het nadeel is vaak dat je alleen in hogere oplagen kan bestellen. En wie heeft er nou 1000 paar sokken nodig? Dit kan voor veel ondernemers of verenigingen een te hoge drempel zijn. Het is zonde om je coole sokken ontwerpen daarom maar los te laten, want er zijn sokken fabrikanten die ook in lagere aantallen produceren! Soms is dit namelijk al mogelijk vanaf 100 paar (of misschien wel minder). Vraag hiernaar bij het aanvragen van een prijsindicatie voor het laten maken van sokken.

8. Sokken met private labels?

Eigen ontwerp sokken
Eigen ontwerp sokken

Het label is het kartonnetje dat de sokken bij elkaar houdt. Hartstikke leuk om ook een gepersonaliseerd label te ontwerpen! Dit is een extra visitekaartje van je bedrijf of vereniging. Je kunt er je logo en een leuke tekst op zetten wat zeker handig is bij promo sokken. En niet onbelangrijk: de was instructies. Private label sokken geven dan ook weer net dat beetje extra charme. Bedenk alleen goed of je een label nodig hebt of niet. Dit gooien klanten namelijk als eerste weg als ze de sokken gaan gebruiken. Je kunt hier dus eventueel prima op besparen als je een krapper budget voor je sokken hebt. Vraag dan wel even na hoe de sokken geleverd worden. Zitten ze allemaal los in een doos (niet zo handig met verschillende maten)? Of komen ze per paar in plastic zakjes en is een private label eigenlijk nog geen eens nodig om ze bij elkaar te houden.


Eigen ontwerp sokken

En nu je eigen sokken ontwerpen…

Hopelijk zit je vol met bruisende ideeën om ook sokken met je eigen ontwerp te laten produceren! Wil je meer weten over kleuren, maten, prijzen en mogelijkheden? Of heb je andere vragen? Kijk dan hier op onze website, of neem contact met ons op!

    Over de auteur

    Guido administrator

    Geef een reactie