Tante Zuurpruim

doorGuido

Tante Zuurpruim

Niet te pruimen

Iedereen heeft wel een familielid dat niet altijd even goed te pruimen is. Je kent het wel, een zeurderige oma, claimende moeder, seksistische oom of een slopend neefje. Het meeste typische exemplaar is toch wel Tante Zuurpruim. Bij deze tante kan er nooit een lachje af en ze kijkt altijd alsof ze net twee citroenen achter elkaar heeft opgegeten. Als ze je begroet, zorgt ze ervoor dat jullie elkaar net missen met de drie kussen en knijpt ze even in je wangen. Ze roept: ‘wat ben je toch groot geworden!’, maar is ondertussen op de uitkijk naar het volgende glas sherry. Iedereen ziet haar liever gaan dan komen, maar ja, ze hoort immers bij de familie en anders heeft ze niemand meer (geen wonder).

 

Verjaardagen

Tante zuurpruim neemt niet deel aan een verjaardag, nee, ze staat erboven. Vanuit haar ivoren toren slaat ze het tafereel gade, ondertussen minzaam om zich heen kijkend. Als ze al een bijdrage levert, is deze van negatieve aard (in het kader van: vroeger was alles beter) en zelfingenomen zakt ze weer terug in haar stoel. Haar sokken zijn altijd degelijk en zwart, net als haar gemoed. Hier is geen redden meer aan.

 

Bekijk het eens van haar kant

Heb je het plaatje voor je? Dan zou ik je willen vragen om het nu eens om te draaien. Stel dat jij tante zuurpruim bent, boos en gefrustreerd. Je komt op een verjaardag met allemaal vrolijke mensen en hebt geen zin om blij mee te doen met deze gekte. Maar dan komt je nichtje/neefje op je af en geeft je een paar vrolijke sokken cadeau. Niet omdat je jarig bent, maar zomaar, omdat het leuk is en gewoon omdat het kan. Uiteraard blijf je in je keurslijf: Je bedankt keurig, maar geeft geen spoor van vrolijkheid. Maar ondertussen glunder je van binnen en is je dag nét weer een beetje beter gemaakt. Niet te veel, want je bent en blijft tante zuurpruim.

 

Ontlok een glimlach

Ken jij ook zo’n tante zuurpruim? Wij dagen je uit om haar een glimlach te ontlokken. Zoek de meest vrolijke sokken uit en stuur deze naar jouw tante zuurpruim. Wedden dat ze de volgende keer dat je haar ziet nét iets beter te pruimen zal zijn?

Over de auteur

Guido administrator

Geef een reactie